Translate

Tuesday, 26 February 2013

TEKTIK KEJI DALAM TRAVIAN

Hahaha tentu tertanya2 Mengapa? Kenapa? Tajuk topik Nish kali ini macam tu kan :)

Sajer jer sebab tetiba teringat dari pengalaman yang lalu..  
Ramai sanggup buat apa sahaja dalam Travian ni.

1. RANK PEROMPAK

Tektik ni nish sendiri pernah terkena masa pertama kali nish menceburi dunia Travian ni.
Cara nya : Minta IZIN hahaha best nyer perkataan tu .. minta izin kat kawan untuk merompak kampung2 dier. 
Nanti2 bayar balik :) Samada dengan mengizinkan kawan tu rompak balik atau hantar resources.

Tektik ni selalunya berlaku saat2 terakhir untuk "mengekalkan" kedudukan dalam rank perompak.

**sedih giler dapat kawan yang macam ni**




  

Monday, 25 February 2013

Multiple Attacks (ii)

Kali ni sekadar nak menambah yang tertinggal dalam tulisan Nish seblom ini.

Terimakasih abang Idham kerna mengingatkan Nish tentang hal yang Nish terlepas pandang.

Sebelom menghantar serangan .. pasti kan HERO di buka kasutnya :)

kang tak pasal2 hahaha HERO/Hammer sebatu kedepan lebih laju dari Sweeper . 


 

Thursday, 14 February 2013

PENCEN BERSARA RESIGN sebab IMPIAN Semua dah Tercapai

Mula2 kan .. terpikir nak buat macam pemegang Mohor Di Raja tu buat tau 

Ala~ "dengan ini saya .. mengishtihar kan bahawasa nya saya .. memang dah rasmi berhenti bermain Travian ni .. sejak .."

Pikir2 balik hahaha ngader tol.

Cuma tu la memang lebihkurang gtu la sebab mengapa Nish menulis kali ini.

Masih ader yang tak percaya .. Nish langsung tak ader bermain dalam Travian ni lagi.

Sekarang Nish senang macam ni. Berkongsi2 ilmu dengan yang baru nak bermain.

Game ni best sebenarnya asalkan kita set Target kita nak apa.

Bagi Nish semua yang Nish impikan dari mula bermain pada Tahun 2009 .. semua impian nish tercapai.

(A) 3 kali menang WW secara berturut2 3 tahun (hatrik)

TAHUN 2010 menyaksikan kemenangan PERTAMA WW yang Nish pegang menang bersama account Autopilot bersama2 kengkawan dari ally MY-NE

TAHUN 2011 kemenangan KEDUA bersama WW Nish dual dengan Tuan Punya account -TT- 

TAHUN 2012 menang untuk kali KETIGA nya dengan simbol " BERSATU KITA BOLEH GEMPUR APA SAJA" melalui account kepunyaan Sangbelang.


  (B) Account Travian yang lengkap.

Tahun 2012 Nish bangga sangat sebab tercapai juga impian mencipta account yang serba boleh. Account Jengkingmerah bertindak sebagai :

(i) Account fully support CROPS ke WW. Menghantar hari demi hari lebih 1 juta crops ke WW.  
(ni biasa la kot .. account perompak tapi puashati la jugak)



(ii) Ada 340k lembing (defender)  
(yang ni memang Nish bangga sebab bukan mudah nak nengok account hammer ader defend sebanyak ni)


(iii) Ada 2.3k RAM atau Pelantak (ni biasa2 jer)

(iv) Ada 9.7k CATA (yang ni pun biasa2 jer )

Semua dari SATU account dan semua di jaga sendiri takde menumpang kat account lain

 TROOPS DALAM JENGKINGMERAH


  
 bersambung


 



  

MULTIPLE ATTACKS in SAME SECOND

Tang nak buat serangan banyak2 dalam saat yang sama haha baik Nish ngaku jer .. memang Nish selalu koma tang ni..

sebab ..

1 - Nak buat serangan banyak2 dalam masa yang sama ni .. memerlukan PC yang gagah perkasa .. kalo macam PC tua Nish ni .. ades .. hahaha no komen.. kang majuk PC ni .. camne Nish nak wat update lagi nanti.

2. Kelajuan internet yang di gunakan juga memainkan peranan penting.

ok .. mula2 set TARGET. 
Kata kan lah .. kita nak target Multihunter la kan ..

so letak TARGET ke  (1|0)  

Gambar bawah ni contoh koordinate yang nak di serang / Target





Lepas tu ikut seperti gambar dibawah.
Click la banyak mana waves serangan yang nak dibuat tu.


Atau tekan CTRL dan dan tekan banyak mana tab serangan yang hendak dihantar.



Selepas itu letak la banyak mana askar yang nak dihantar mengikut tiap2 waves2 tersebut.


Seperti yang nish tulis kat atas tadi kan... TARGET kita nak hantar waves ke MH.

Letak la koordinate macam kat bawah gambar kat bawah :
 
PERINGATAN : Mode Serangan NORMAL 

dan Mode BANTUAN bila nak Snipe serangan yang masuk ke kampung kita atau kampung kengkawan, pun boleh guna cara ini untuk menghantar bantuan

atau

Sekira nya nak buat latihan .. hantar mode bantuan ke kampung kengkawan / oasis

Practice Make Perfect

OK Seterusnya dah siap semua2 diatas 

- Click kat FILE
- Click OFFLINE MODE

    

Selepas Click WORK OFFLINE baru Click HANTAR ASKAR

dan akan jadi macam gambar dibawah :


Pergi balik kat FILE tadi , Click sekali jer WORK OFFLINE tu untuk menjadi online balik.

Kalau Nish .. Nish suka kecik kan window tu sekecik yang boleh .. hanya nampak 1st tab dan skit2 jer 2nd tab tu. 

Macam gambar kat bawah :

 

Kemudian RIGHT CLICK kan Tab pertama yang nampak tu. Tengok gambar dibawah :

 
Akan kuar pilihan RELOAD ALL .. seperti gambar dibawah


Bila Click kat RELOAD ALL tu tadi akan nampak macam ni :



haaaa~ bila dah nampak macam kat atas tu ..
bacer Bismillah dulu..

pastu .. cepat2 sepantas2 yang boleh tekan RESEND tu sampai habis.




hehe abis dah .. ALL BEST OF LUCK





 

Wednesday, 13 February 2013

BACKSTABBING SPY

SPY jenis ni pula jenis orang yang menghasut atau membunuh bila orang tak tengok..  
Tapi bila berdepan pula bukan main ramah .. baik.. kira senang cakap la.. tak sangka :)

Contoh gambar yang nish bagi dibawah berlaku pada Tahun 2010.
SPY tu adalah leader kepada satu ally konfred.

  

SPY ni tertangkap pun semasa kiter buat spot check mengejut. Tak sempat mendelete IGM2. Antara nya
IGM diatas



 
 

PARASITE SPY

SPY jenis PARASITE ni sebenarnya yang paling banyak.

Dibawah adalah gambar SPY yang Nish sempat ambik gambar dalam server TS1 2012

 
Untuk menangkap SPY jenis ini , sentiasa buat spot check.

Sila perati kat mana troops defend dier berada.
Macam contoh gambar diatas , SPY tu letak wira kat Capital musuh.

Sebab itu nish tekan kan kat sini , kalau nak buat spot check .. buat secara mengejut. Jangan sesekali bgtau bila .. pukul berapa nak buat spot check. 
Biar SPY tu "panas"

Hanya MM kan : akan di lakukan spot check dan MT bila2 masa sahaja akan masuk kedalam account samada melalui sebagai Sitter **pasti kan sebagai sitter yang FULL ACCESS (atau senang cakap la ok.. mintak password... hahaha ni at your own risk la k )




Gambar diatas pula .. 
nampak kan.. bila serangan di laku kan keatas account tu .. terserlah "tuan punya account SPY " tu menjadi pembela di situ :)


Abang IMI .. adik minta maaf tau hehe guna gambar2 diatas...untuk contoh jer yer bang ..


TIPs Untuk Mengenal SPY V.I.P

Tips kali ini berkisar tentang SPY.

Camne nak kenal SPY??
Satu persoalan yang terlampau am.. sebab SPY ni boleh dikatakan bijak pandai jugak. Kalau tak.. kan kan la sampai info penting pun terlepas kat dier rang jugak kan? 

SPY jenis V.I.P - Spy dari kalangan MT sendiri
 
SPY jenis V.I.P ni adalah spy dari kalangan orang atasan dan pandai bermuka2 dan selalunya adalah dari kalangan yang mesra alam .. yang pandai selok belok memujuk selalunya. Sebab tu boleh mendapat kepercayaan menjadi MT.

SPY V.I.P ni akan sedaya upaya memberi banyak info untuk mendapat kepercayaan

Bila dah jadi MT maka dengan sendiri akan memudahkan "pihak sebenar yang dier berpihak" untuk memulakan operasi pemusnahan.



 gambar di atas adalah salah satu contoh pada Tahun 2012
 Nama2 yang terlibat sengaja Nish padam untuk mengelak kontrobesi.


**BILA MT MENJADI SPY

 1. Gambar diatas adalah contoh bagaimana pucuk pimpinan sendiri yang menjadi SPY. Orang yang terlibat dalam perbincangan diatas adalah MT dan Leader dari cawangan ally .

Cara nak mengenal SPY yang macam ni .

SPY jenis dari kalangan MT ni agak sukar skit. Sebab dier rang ni memang jenis ader agenda sendiri dan mempunyai "kelonggaran" nak memasuki mana2 "ROOM CHAT kat SKYPE" atau ader kuasa untuk meneliti perbincangan dalam FORUM TERTUTUP dalam Forum Ally.

Antara cara nak detect SPY jenis macam ni :

- bila dapat tau mana2 info dari forum tertutup tetiba di ketahui oleh orang lain.

- banyak misi penting dari Forum Tertutup kantoi / masuk longkang

- MT2 ni juga jenis sayang Troops. 

Cara Mengatasi :

Bila terkena macam ni.. apa yang patut di buat :

Sila rombak balik MT2 yang bertugas dan pastikan buat seketika hanya melantik orang yang betol2 dipercayai sahaja.
  
 Buat Pemeriksaan Troops dan Check IGM

Buang Sitter MT2 yang disyaki.. dan perati untuk seminggu dua. 

Tapi kalau Nish la k.. Nish suka lagi dok dendiam.. perati dan buat pemeriksaan mengejut tanpa bagitau orang yang disyaki mengapa kiter nak buat pemeriksaan account. 
Kadang tu kan..
lebih baik berlagak bodoh .. tapi dapat info tentang SPY tu.. dari berlagak dan SPY pun was2.
 Sebab yang utama bagi Nish adalah "keselamatan" ally.


   


   

Tuesday, 5 February 2013

Istilah dalam Travian - HAMMER

Setelah berkenalan dengan istilah SWEEPER dalam Travian dalam link :

Istilah dalam Travian - SWEEPER 
click kat link kuning tu nak tengok gambar

 

Istilah kedua yang sering di perkatakan ..


HAMMER

Hammer ni terbahagi pula kepada dua :

(i) Hammer yang membawa "sweeper" atau askar pengiring sendiri. 

Contoh :




 

(ii) Hammer yang hanya berfungsi sebagai hammer

Hammer Sahaja 
click kat link kuning tu untuk tengok gambar







HAMMER -  ni masuk selepas Sweeper ,
 yang nak bermain sebagai hammer mesti ader banyak CATA sebab sebagai hammer anda adalah kunci utama untuk memusnahkan kampung yang di target tu.

 Sebagai HAMMER kena ader sekurang-kurang nya 2-3k cata kalo yang hanya minat nak musnahkan kampung orang .

Mengapa perlu banyak Cata?  
Untuk di bahagikan dalam waves yang akan dilancarkan dalam serangan tu nanti.


**ini berbeza dengan HAMMER WW .. yang akan menghantar serentak semua cata.

Contoh turutan yang selalu nya d laku kan :


1. Fake Waves - untuk mengelirukan musuh

2. di ikuti : SWEEPER

3. Mungkin fakes lagi? hehehe

4. Real Attack masuk iaitu HAMMER yang bawak askar pengiring sendiri yang banyak -Hammer jenis (i)



5. Mungkin Fakes lagi?


6. Real Attack masuk iaitu HAMMER jenis (ii)









Saturday, 2 February 2013

LINKS (ii)

Antara perkara penting atau berguna untuk pemain baru .. atau ally yang baru di bina di awal2 game..
kali ni Nish kongsi tentang camne nak buat TEAM.

Dengan membahagi2 kan pemain kepada Team2 masing-masing ..
boleh la di uruskan ally tu dengan lebih lancar. 

Ini antara link yang Nish guna dulu untuk membahagi kan pemain kepada Team masing2 :

TRAVIAN MAP    


(click kat link)



Selepas tu pergi kat LINK di bawah untuk memasukkan semua data2 TEAM yang dah di buat tadi mengikut Team masing2 ..

 
(click kat link)

LINK tu berguna untuk memantau troops semua pemain mengikut Team masing2



Gambar kat bawah ini contoh jer : (Nish buat Team2 ni kat TS6 Tahun 2011)





Bawah ni lak sebahagian contoh senarai nama pemain2 TS6 Tahun 2011 yang Nish akan masuk kan dalam LINK di atas 





untuk LINK diatas terpulang pada KERAJINAN Leader / MT yang bertugas ..
kalo ... hahaha kalo malas ..
suruh jer budak2 tu isi sendiri ..
TAPI
Nish suka lagi buat semua tu sendiri.. kurang2 xde yang menipu jumlah troops dier rang hehe





Friday, 25 January 2013

Mimpi Ngeri bagi Tuan Punya / Penjaga WW (iii)

Saling bekerjasama dan saling mempercayai adalah kunci UTAMA kejayaan membangunkan WW.

Selain daripada itu .. pasti kan penjaga2 WW ni memang orang kepercayaan sahaja dan orang yang betol2 amanah dan bukan senang nak di ugut atau di gertak2.





 click gambar untuk lebih jelas

Contoh gambar yang Nish bagi di atas adalah salah satu contoh bila mana kita dapat tau info pasal WW yang kiter rang jager leak kepada orang yang tak sepatut nya tahu.

Sebab bagi Nish tak kira la konfred ke .. PTA apa lagi .. 
patut nya tak patut tau perkembangan WW kita
terutama bila WW nak naik level atau berapa jumlah defender.

Lebih2 lagi kalau konfred yang mana memasing ada pegang atau bangunkan WW sendiri. 
Semua yang memegang WW ada HAK nak menang.
Bagi nish la ok.. takde istilah WW dummy :)

Saingan terakhir adalah untuk menentu kan siapa Pemenang .. 
tanya diri sendiri.. nak ke relax2 santai2 nengok WW orang lain naik?  

Hati2 lah yer .. bila nak berbincang mengenai WW ..  sebab bila2 info tu boleh di salah guna kan. 

Trick paling kotor :
Guna account musuh untuk musnah kan WW kawan bila dapat tau kawan nak menang :)

Ini lah antara mimpi2 ngeri penjaga WW bila ader salah seorang yang ada password WW tapi tak reti2 nak simpan rahsia 



 p/s : abang Wiggy hahaha ingat lagi tak bila bacer tentang ni? ingat tak bila Nish suruh abang war2 kan dalam MM hahaha resources tak cukup untuk bangunkan WW ? Sedangkan masa tu dah que pun level 100 .. resources dalam WW dah melimpah2 pun :P

 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...