Translate

Thursday, 13 December 2012

DEFENDER

Kali ni setelah sekian lama menyepi .. nish nak kongsi lak kateria yang di perlukan untuk menjadi satu account defender yang bagus. Dan seperti biasa nya Nish nak tekankan.. apa yang Nish tulis adalah dari pengamatan dan dari pengalaman Nish sendiri. Setiap orang ada cara mereka sendiri dan ni sekadar tips dari Nish untuk yang ingin tahu.

Sebelum tu.. ni pendapat Nish sendiri la yer.. rugi sebenar nya satu2 account tu hanya nak menjadi PURE defender / defender sepenuh masa. Bosan sangat2 bila log in semata hanya untuk level up kan bangunan dan resources lepas tu tekan troops defend.

Dan tak juga nish nafi kan betapa pentingnya account defend untuk satu2 ally. Account yang bagus account yang boleh menjadi kedua2 nya : Account Hammer dan Account Defend


Apa yang perlu ada dalam kampung defender :

Sekiranya kengkawan nak guna 15C sebagai TF yang menghasilkan non stop defend

- Banggunan Utama
- Titik Perhimpunan
- Agam Wira
- Pasar
- Istana

Selepas itu ada 2 pilihan dan terpulang pada citarasa masing2 :

(i)- Lain2 Slot : bangunkan GUDANG dan JELAPANG untuk menaikkan ladang sehingga ke level tertinggi.

SELEPAS semua ladang dah di naik kan.. baru bangunkan:
- pengisar bijian
- kedai roti
- rumah batu
- akademi (musnahkan setelah menyelidik semua troops)
- Berek
- Kandang Kuda
- Gelanggang Latihan : kalau boleh ke level tertinggi supaya lebih cepat dan pantas bantuan boleh dihantar.

**(ii) Ada juga yang menjadi kan 15C / Capital sebagai "hotel mewah" iaitu sekadar rumah tumpangan untuk troops defend dier. Untuk pemain seperti ini .. akan membuat TF bersebelahan 15C/Capital atau dalam 7x7

** TF = Troop Factory / Kampung yang mengeluarkan troops


TF selain dari 15C (kampung biasa)

-Bangunan utama
-Titik perhinpunan
-Resident
-Agam wira
-Pasar
-Gelanggang latihan
-Bengkel fabrikasi
-Akademi
-Pengisar bijian
-Kedai roti
-Kilang papan
-Fundri besi
-Kilang bata
-Gudang
-Jelapang
-Berek
-Kandang Kuda
-Berek besar (tak diperlukan di awal game dan hehehe nish tak pernah buat pun .. tak berbaloi .. mahal nak buat troops )





Sunday, 26 August 2012

TIPS UNTUK KAMPUNG HAMMER

Seperti yang Nish nyata kan seblom .. seblom ni.. apa2 yang Nish tulis .. untuk yang ingin menambah pengetahuan dalam dunia Travian ni.. dan apa2 yang Nish tulis adalah dari pengalaman Nish sendiri atau yang kengkawan kongsi bersama-sama Nish.
Nish idak la pandai sangat pun .. sebab semua yang Nish buat selalu nya ikut gerak hati jer .. ikut keadaan sekeliling .. tak semesti nya sama server demi server.
Melalui pengalaman yang skit ni.. bagi Nish secara pribadi.. bagi Nish account yang bagus adalah account yang bukan hanya ada askar penyerang .. account yang bagus patut ada askar pertahanan sendiri juga.

Click gambar untuk melihat lebih jelas



 Bersama account Jengkingmerah ini .. Nish berjaya merealisasikan impian nish.

1. Account Penyerang ( Axeman ckit coz pergi tolong clear kampung Natar untuk WW pastu malas nak tambah sebab pastu aim jadi perompak lak hehehe)

2. Account Pertahanan .. dengan 342k lembing dari satu account .. rasanya Nish mencipta sejarah defender terbanyak dalam server TS1

Apa yang patut ada dalam kampung Penyerang?

Anda ada 3 pilihan bila hendak memilih hendak menjadi penyerang.

1. Big Hammer
2. Small Hammer
3. Sweeper

1. Big Hammer : Pemain yang ada sekurang2nya :
50k infantry (askar jalan kaki)
10K calvary (askar berkuda)
5k cata

2. Small Hammer : Pemain yang ada sekurang2nya:
10-20k infantry
5k-10k calvary
2k cata
500k ram/pelantak

3. Sweeper : Pemain yang ada sekurang2nya :
20k keatas infantry
5k keatas calvary
200-300 ram (awal game)
500-1000 ram (mid game)
1000ram keatas late game


BIG HAMMER
Big hammer bermakna pemain ini antara "pemain simpanan" yang bakal menggegarkan WW dan hanya ikut serta mission ally menggunakan TF kedua. Bukan dari MAIN TF.

SMALL HAMMER :
Small hammer adalah pemain yang sangat penting bagi ally untuk menghuru hara kan pihak lawan.

SWEEPER :
Pemain yang bermain sebagai sweeper tak perlu ada cata sebab pemain ini akan berada di barisan depan semasa mission di jalankan.
Peranan pemain yang bermain sebagai sweeper ni seolah2 sebagai "penyapu" yang menyapu bersih askar2 pertahanan pihak lawan .. sebelom hammer masuk memusnahkan semua banggunan dalam kampung target.
* Sweeper perlu buat ram / pelantak kerana bila tembok di musnah kan.. akan mengurangkan kematian askar di belakang yang membawa cata.

*** TF : Troop factory / kampung yang bertindak sebagai pengeluar askar***

==============================================


Ada 2 pilihan boleh di pilih , kampung yang macam mana bila hendak menjadi Hammer atau Sweeper

1. TF dari Capital (wajib 15C)
2. TF dari non Capital


==============================================

APA YANG WAJIB ADA :

Sekira nya memilih 1:

- Banggunan utama
- Titik Perhimpunan
- Istana
- Bengkel Fabrikasi (runtuh setelah semua level askar dah penuh )
- Rumah Agam Wira
- Pengisar Bijian
- Kedai Roti
- Akademi (runtuh setelah semua penyelidikan dah di buat)
- pasar
- bengkel batu
- palung kuda (untuk puak ROM)
- BEREK
- KANDANG KUDA
- BENGKEL
- GELANGGANG LATIHAN
- selebihnya gudang dan jelapang

*semua level 20



Sekira nya memilih 2 :
Seelok2 nya kampung yang di pilih untuk menjadi TF , berdekatan dengan Capital dan ciri2 kampung tersebut kalau boleh :

ROM - lebih besi
TEUTON - lebih kayu
GAUL - lebih tanah

- Banggunan utama
- Titik Perhimpunan
- Residen
- Bengkel Fabrikasi (runtuh setelah semua level askar dah penuh )
- Rumah Agam Wira
- Pengisar Bijian
- Kedai Roti
- Akademi (runtuh setelah semua penyelidikan dah di buat)
- pasar
- BEREK
- KANDANG KUDA
- BENGKEL
- GELANGGANG LATIHAN
- BEREK BESAR (bila kampung dah banyak)
- KANDANG KUDA BESAR (bila kampung dah banyak)
- selebihnya gudang dan jelapang



Ok .. nanti2 Nish sambung agi tentang apa yang patut ada dalam kampung bagi yang memilih menjadi defender.. :)



                          

Sunday, 5 August 2012

Tips untuk Kampung Baru

Tetiba teringat nak menulis tentang kampung baru ni ..
bila ada yang bertanya ..
" nish .. apa yang patut dibangunkan dalam kampung baru"

Sebenarnya bila ditanya soalan macam ni.. nish tak suka nak bagitau detail satu persatu apa yang perlu dibuat.. sebab camne nak cakap ey ..
tanya diri , tanyer hati .. mengapa nak main Travian ni?

1. Sekadar untuk kepuasan diri - jadi buat la apa jer .. trial & error .. lagi best .. lagi seronok

2. Nak jadi penyerang yang di geruni ? - nanti ni nish bagitau k

3. Nak jadi defender yang di ....? - hehehe ni satu hakikat bila bermain dalam server Malaysia ni ..yang main defend jarang dihargai.

4. Nak buat kampung banyak2 .. cepat2 ..? - kat Travian di panggil simmers sejati

5. Nak jadi perompak berjaya? 

 

Ok.. kita mula kan dengan :

2. Nak jadi penyerang yang di geruni ? - nanti ni nish bagitau k


PAUTAN / LINKs (i)

Kali ni pula tentang LINKs yang perlu bila bertravian


http://www.travian-reports.net/

untuk menyimpan laporan serangan2 yang pernah di buat 



   

untuk mengetahui jumlah resources atau berapa lama satu2 banggunan tu siap dan banyak lagi :

http://travian.kirilloid.ru/ 





untuk mengira bila serangan perlu di hantar : ETA

http://www.travian-food.com/traveltimet4.php 



 untuk mengira crops :

http://www.travian-food.com/my/







Saturday, 4 August 2012

Mengelak Dari Kena Rompak

Ramai yang baru berjinak2 dengan Travian .. akan merasa geram .. arrrghhh!!!!~, marah , sakit hati bila ada jer serbuan yang datang ke kampung yang baru nak membangunkan.

Ini lah reality dalam kehidupan yang ada dalam game ni ..yang kuat akan menindas yang lemah.
Untuk mengelak kena farm atau istilah melayu nya kena rompak ( ekekeke jangan tanyer nish mengapa laa jauh kelaut makna nya .. farm = kena rompak )

So jom!~ bersama nish ..









Kita cuba cara2 ini untuk mengelak menjadi mangsa farm yang berterusan.


Sunday, 29 July 2012

PAUTAN / LINK

Pautan atau link terus ke sasaran adalah satu kemudahan yang di sedia kan oleh Travian untuk yang dah aktifkan PLUS

Masih ada yang tertanya2 .. macam mana nak membuat link tu bila di click terus ke tab baru.




FRIENDS FROM TS1 2011-2012

Sekadar untuk kenangan .. nish rakam kan gambar dalam bentuk GIF....




click kat bawah nak nengok banyak lagi gambar

X - FILE THE END

Untuk kesekian kali nya .. nish ucapkan terimakasih buat kengkawan yang memahami perasaan nish.



nak bacer lebih lanjut .. click kat bawah

Monday, 23 July 2012

X - FILES III

Kesinambungan dari 
http://travianclan2011.blogspot.com/2012/07/x-files-part-ii.html

Mula nya nish nak ucapkan terimakasih atas sokongan dan semangat dari kengkawan yang sentiasa berada di sisi nish di kala fitnah melanda diri ini.

Kali ini nish nak menulis dari pandangan seorang yang di amanahkan menjaga WW. Nish tulis "di amanahkan" kerana WW tu bukan milik nish .. bukan milik pribadi.

WW adalah milik semua .. semua yang bertungkus lumus sehingga WW tu ke level 100.

Dan sungguh menyedihkan bila ada yang mentaliti nya seperti ini :


Sekira nya account "hantu" atau account terbiar tak bertuan .. tak apa lah juga ..kita pun faham. Ini? Account bertuan .. dan yang lagi best : NAK MERAH KE .. NAK KUNING KA .. ITU PERSEKUTUAN KAMI.


Ntah la~ camtu ke kata2 seorang yang mengaku diri dier PENGASAS atau KETUA ALLY?


Seperti yang nish tekan kan dari awal .. hanya sebab ally tu dah MENANG .. baru la suara2 sumbang macam ni kedengaran.
 
Jom!~ bacer sendiri seterusnya dengan click kat bawah ni


Tuesday, 17 July 2012

X-FILES part II

Bermula dari :
http://travianclan2011.blogspot.com/2012/07/cerita-di-sebalik-x-file.html#more 

Seperti yang nish tegaskan kat X-FILES part I semua yang nish tulis ini adalah dari yang nish alami sendiri.

Sekira nya menyakit kan hati sesiapa nish minta maaf ..sebab apa yang nish papar kan ini hanya menjawab kepada FITNAH yang di lempar kan kepada nish.



 click kat bawah untuk membaca lebih lanjut

Monday, 16 July 2012

Cerita di Sebalik THE X-FILE

Tulisan nish pada kali ini seperti tajuk yang nish buat tu..sebenar nya cerita2 yang nish nak simpan jer ..
tapi arrrghhh!~ tak boleh jadi..
hahahaha yer la .. dah ler gold kemenangan WW tak dapat .. 400++ lebihan gold dalam account WW tu pun yang patut jadi hak nish pun tak tau apa citer nyer ..

Title WW Winner nish di pertikaikan 

dan yang terkini .. adoiyai!!~ di tuduh pulak menyonglap gold 400++ dalam account Sangbelang yang menang WW server TS1 2011-2012
tak cukup tu!!! semua kisah di belakang tabir di buka seluas2 nya ..

Minta MAAF secara terbuka kepada MONSTER INC sebab terpaksa melibatkan abang .. kerna kawan2 abang sendiri memaksa nish membuka cerita sebenar ini.
Selama ni macam2 tuduhan di lempar kepada nish. Diam jer. Degil.. nak jugak teruskan account Sangbelang tu .. tapi bila dah FITNAH. FITNAH mengambil semua gold dalam account Sangbelang.. terpaksa nish bongkar semua ini.
 


                   Geraaaaaaaaam!~ 







click kat bawak tu untuk membaca lebih lanjut

Tuesday, 3 July 2012

SALUTE to abang OJ

Salam buat semua pembaca ..
kali ini nish memilih topik di atas untuk mengingati insan2 yang banyak melabur dalam memastikan account Jengkingmerah sentiasa tip top !~ Penyumbang UTAMA account Jengkingmerah 
adalah seperti berikut :


Abang OJ (penyumbang terbanyak)
Abang Jeffry
Abang Monster Inc
Abang Eric
Abang H2o
Abang Evox - gold dari server TS6 (hehe sebab nish ader menyumbang sebanyak 600 gold untuk WW TT)

Thursday, 28 June 2012

REAL FAKES ???

Mission!!~ Mission!!~ mission!!~ perghh!!~ memang bersemangat bila yang suka serang-serang kampung orang bila dapat tau ada mission akan di jalan kan..
dan rasanya ramai masih tak faham .. mengapa setiapkali nak buat mission .. mesti ada arahan nak kena hantar fakes ..?
Macam leceh jer kan..? Tapi kena tahu.. dengan ada nya fakes (serangan palsu) akan banyak membantu mission yang akan di jalan kan .. untuk mengelirukan musuh .. yang mana real attack .. yang mana hanya fakes..

Travian T4 ni berbeza dari Travian versi classic tu sebab .. server classic hantar sekor askar pun dah memadai ..


Tapi kat server T4 .. askar yang perlu di hantar utk buat fakes tu nampak macam REAL ATTACK memerlukan 21 troops.


Contoh :
21 infantary (askar termurah jalan kaki)
atau nak buat nampak REAL seperti hantar cata :
20 infantry + 1 cata = 21 troops

Ini akan terjadi sekira nya menghantar kurang dari 21  askar 


Tanda ? tu menunjuk kan troops yang orang tu hantar :) kalau nampak macam tu hahaha gelak2 jer la ok :P

 ** in early game .. kalau tengok hanya Wira sahaja yang datang .. hehe lari kan atau hantar sahaja kemana-mana askar yg ada dalam kampung .. samada menumpang jap rumah kawan .. atau hantar pergi merompak .. asalkan takde dalam kampung semasa wira musuh tu datang bertandang :D .. sebab nya awal2 game .. ramai jer yang ingin level up wira masing2 .. so jangan bagi peluang pada musuh anda nak senang2  jer dapat level up ok :)

http://travian-reports.net/my/report/140180c268e 

Thanks abg Faizreek untuk link tu                                     



ART ARKITEK part II

Semua yang nish tulis dalam blog ini.. adalah pengalaman nish sendiri dan bersama kengkawan.. 
dan nish kongsikan bersama sekadar dengan niat ..mungkin boleh di jadikan rujukan pada yang ingin tahu :)
sharing is caring ~

Tips kali ini masih berkisar tentang WW .. 
ada yang bertanya .. mengapa nish letak art arkitek tu dalam Capital? Mengapa tak kat kampung biasa? Dan mengapa nish memilih artifak ARKITEK berbanding dengan artifak DIET?


Menjawab persoalan pertama : 
- satu account hanya di benarkan memiliki 3 artifak:
1. Satu artifak besar dan 2 artifak kecil
2. Semua artifak kecil
** Anda boleh memilik lebih dari 3 artifak dengan cara menjajah kampung yang ada artifak .. tapi kena di ingatkan.. hanya 3 artifak awal yang akan berfungsi


Melalui pengalaman menjaga WW .. nish suka menyimpan sendiri 2 PLAN WW (di kira 2 artifak kecik) dan artifak besar ARKITEK (artifak yang akan melindungi semua kampung yang ada dalam account itu termasuk WW)


Mengapa nish letak artifak ARKITEK dalam Capital..?


Paling penting bagi nish lebih senang nak melindungi artifak tersebut bila diletak kan dalam Capital dengan kapasiti jelapang yang besar , mudah laa~ nak letak banyak mana pun defend nanti dan ..

sebab kedua bagi nish la .. nish tak perlu risau ..tak kan ada cubaan nak menjajah untuk mencuri artifak tersebut nanti.. (capital tak boleh di jajah)


PLAN WW .. tak payah defend .. hanya "lari2kan" sebab..? sesuatu yang sangat menyukarkan bila nak menjaga banyak kampung -ve crops yang teruk - Capital dan WW dah cukup memeningkan kepala.

Adalah sangat penting bagi seorang pemegang WW membina banyak perbendaharaan supaya mudah untuk "melarikan" plan tu nanti

Jom!~ kita lihat antara serangan dalam percubaan nak merampas artifak ARKITEK :)

http://travian-reports.net/my/report/1401548b695 


http://travian-reports.net/my/report/14014950be1,14015028af4,140151a2c4b,14015239f99,140153defa5,140155d38b0,14015717789,140158da01d,1401597584d,140160d5ad9

PERGH!~ KUAT NYER GAJAH part II

Ingat lagi tak nish pernah post tentang GAJAH ni dulu ..?

http://travianclan2011.blogspot.com/2012/04/pergh-kuat-nyer-gajah.html 

http://4.bp.blogspot.com/-DIjtjS3QxSQ/T361LWCMyII/AAAAAAAAAOk/P4fAF-43Ey0/s1600/gajah+kuat.jpeg 

hehehe .. sebenar nya log link serangan tu nish dah edit dah.. masa tu server masih berjalan..
so tak kan laa~ nish nak bagitau berapa sebenarnya defender yang nish ader kan? Itu salah satu dari strategy hehehe~

Ok ni log link serangan sebenar nya .. dan berapa jumlah defend nish dalam kampung tersebut :)

http://travian-reports.net/my/report/140134afe36,140135374d8,14013672abb,14013750511,140138d2eee,1401390ec05,140140034a1,14014145483,140142a917c,1401432c58d,1401440a699,1401459fc25,1401467ddb1 

   

Sunday, 24 June 2012

ART ARKITEK

ARTIFAK ARKITEK .. mengapa nish buka topik tu? Mengapa tidak artifak yang lain nya?

Bagi nish .. artifak ni sungguh bermakna buat nish .. sangat-sangat berharga kepada seorang pemegang WW. Kelebihan menggunakan artifak ini terbukti dengan melihat link2 serangan yang akan nish paparkan di bawah :)

Jom!!~ sama2 kita tengok ...



 Serangan ke atas WW yang ada artifak arkitek 


http://travian-reports.net/my/report/1356262da0b



Bandingkan dengan serangan keatas WW yang menggunakan artifek diet :

http://travian-reports.net/my/report/134408dd2bc 

WW level 86 .. tembok level 20

 
 Lagi .. lagi serangan keatas account yang menggunakan ARTIFAK ARKITEK ..click kat bawah

Saturday, 23 June 2012

FARM LIST

ok kali ini kita sembang pasal camne nak wat farm list ...

1. ok mula2 korang download "greasemonkey" di sini:
 https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/

2. Pastu korang download lak "TRAVIAN TACTIC"
 http://userscripts.org/scripts/source/76663.user.js 

3. Log in ke Travian.Dan akan ada satu icon kat bawah sebelah kanan


harap sesapa yang nak guna cara ni.. bagi2 la credit gak yer kat blog ni 

** Sekiranya terjadi sesuatu yang tak baik berlaku di sebabkan menggunakan cara di bawah .. haaa~ nish tak bertanggungjawab tau~ sebab memang dah salah penggunaan script dalam Travian.. tu tanggung sendiri yer

cam biasa click kat bawah kalo nak tau lebihlanjut :

Log Serangan di antara WW di TS1

Jom!~ kita tengok antara serangan-serangan menuju ke WW yang bersaing di TS1 2011-2012
Nish cuma tunjuk kan serangan besar jer yer :

SETH TAN menyerang Sangbelang
http://travian-reports.net/my/report/139559ed4cf
ROONY menyerang Sangbelang
http://travian-reports.net/my/report/139560caf10
ARSENAL menyerang Sangbelang
http://travian-reports.net/my/report/1395631c2e1
CASTELLO menyerang Sangbelang
http://travian-reports.net/my/report/139565425e2
MARAUDERS
http://travian-reports.net/my/report/1395667e628
CLARIS
http://travian-reports.net/my/report/1395670b76f
DAE JOYEONG
http://travian-reports.net/my/report/1395684d46c
ATOK BEN
http://travian-reports.net/my/report/139569ddd61
CASTELLO 2nd time
http://travian-reports.net/my/report/139577cebfe
BACTERIA
http://travian-reports.net/my/report/139578eaa32
SKY_KNIGHT
http://travian-reports.net/my/report/1395798b953
MAT JACK
http://travian-reports.net/my/report/139580d48e2
MKA
http://travian-reports.net/my/report/139581a2cdc
BLACKBLADE
http://travian-reports.net/my/report/13958243227
SAKURA_TEENS
http://travian-reports.net/my/report/1395837c12e
IMANAD
http://travian-reports.net/my/report/139586cb76a
AKUDAHSODZ
http://travian-reports.net/my/report/1395883ad1c
THE DICTATOR
http://travian-reports.net/my/report/139589c2eff
BLACKLOTUS
http://travian-reports.net/my/report/139590c6125
T3NGKORAK
http://travian-reports.net/my/report/139591a0b3f
MARAUDERS 2nd time
http://travian-reports.net/my/report/1395929f28e
BACTERIA 2nd time
http://travian-reports.net/my/report/1395939a332
SKY_KNIGHT 2nd time
http://travian-reports.net/my/report/1395944ee89
BULMA
http://travian-reports.net/my/report/1395957d2f8
XXHANTUXX
http://travian-reports.net/my/report/13959661e45
IMMORTALS
http://travian-reports.net/my/report/1395985f624


SANGBELANG
http://travian-reports.net/my/report/119510145a6

BLACKFLAG
http://travian-reports.net/my/report/134408dd2bc

GAMAT ASLI
http://travian-reports.net/my/report/122080cffba

SITI JENAR
http://travian-reports.net/my/report/129806ffa13

BUSHIDO - rampasan artifak diet PAMAN
http://travian-reports.net/my/report/133777c6615,133778fdef5,133779867f5,1337805b9d4

WERTO
http://travian-reports.net/my/report/138694f4b25

MY OWN HAMMER - 2 jam sebelum server abis
http://travian-reports.net/my/report/13960636a32

Bagi sesetengah orang .. serangan yang akan nish papar kan nanti .. mungkin membuat ramai tertanya2 .. apa special nyer serangan tu.. ok ..
bagi nish sebagai penjaga WW .. serangan keatas gudang terutamanya dan serangan keatas jelapang dalam WW adalah mimpi ngeri bagi penjaga WW dan sesuatu yang sangat2 menggerunkan berbanding dengan runtuh nya WW hingga level 0 ..
sebab WW jatuh level 0 .. dalam masa genap 2 minggu .. senang2 naik balik ke level 50 ..



Dan serangan di bawah pula adalah yang terbaik nish pernah tengok..
serangan keatas WW sehingga level 0 dan dalam masa yang sama dapat meruntuh gudang besar .. :)

BLACKFLAG
http://travian-reports.net/my/report/134408dd2bc

 





Wednesday, 20 June 2012

YEA!!~ YEAA!~ KITA MEROMPAK

Raiding? Farming? Merompak? Carik rezeki? hahaha semua tu sama jer istilah nya .. makna nya haaa~ pergi buat serbuan ke kampung pemain yang tak aktif .. atau kampung2 musuh .. dan nish akan selow2 bagi tips camne nak merompak hehe .. ni ikut style dan pengalaman nish sendiri tau.








WW TS1 2011-2012


Yeaa!!~ yeaa!!~ menang dah ... alhamdulillah ..
legaa!!~ hahaha no more sleepless nite? tak jugak ha .. tetap gak bangun malam .. dah habit dah ..

Secara pribadi ni WW ketiga dah nish menang .. 

1st : Autopilot - MY5 (2009 - 2010)

2nd : TT bersama abg EvoX - TS6 (2011 - 2012)

3rd : Sangbelang - TS1 (2011 -2012)

dah!~ dah!!~ Jom!!~ kiter tengok gambar2 kenangan .. skit demi skit nish akan try update selalu ..


                                                  
 TERIMAKASIH kepada semua yang terlibat .. nak tengok gambar lagi .. click kat bawah :

Friday, 6 April 2012

PERGH!!~ KUAT NYER GAJAH !!~

Post .. post yang lepas nish ader menulis tentang Travian Versi T4 ni.. menyedia kan hahaha bak kata sesetengah pemain .. ZOO~ 

ok Jom!~ bersama nish tengok kembali carta kekuatan binatang yang ada dalam Travian Versi T4 ni 

                                                     


dan Jom!~ kita tengok serangan membabit kan binatang peliharaan nish ni hehehe ~ JOM!~



ok .. ni link asalnya :





kalo nak nengok lebih jelas .. click jer kat gambar tu




dan ni versi yg nish dah highlight kan :











dan~ ni feedback dari FB kawan bagi kat nish.. sebab nish takde FB ... TERIMAKASIH dari nish untuk abang King yang baik hati :)




 









Jom!~~ KiTa HaPPy HaPPy

Kembali lagi nish menulis setelah lamer gak menyepi..
ok ok.. kali ni nish nak bawak semua kembali ke server kedua yang nish terlibat dalam dunia Travian ni :D

Post kali ni sekadar hiburan .. sekadar lawak .. hehehe sekadar untuk berkongsi bersama..



 


dan

 



hehehe kenangan lawak bersama abg NAGA SAKTI & abg SCOFIELD & the GENG


 

Thursday, 2 February 2012

WIRA TAK MATI ?


Kali ini jom!!~ jom!!~ bersama nish menyingkap satu ermm~ rahsia? kemusykilan ? keganjilan?

Menda ni nish sendiri tak dapat jawapan nya sehingga lah nish bertanya pada seorang abang yang nish hormati.


TERIMAKASIH dari nish buat abang ATEQ atas penjelasan , sehingga menghuraikan satu persoalan yang mengelirukan selama ini.

click kat bawah tu haa~ nak tau lebih lanjut



Monday, 23 January 2012

JOM!~ KITER TANGKAP GAJAH :D

Walaupun TS6 server TRAVIAN Malaysia yang pertama , tapi nish mula serius nak ambik tau tentang Travian versi T4 ni kat TS1. 
Bermula dari akaun terbiar , bersama Jengkingmerah , nish cuba meneroka apa kelebihan dan benda-benda baru dalam Travian versi T4 ni.
Tentang GREY AREA dah kan :) , itu pun nish teroka bila xde yang percaya boleh jer buka kat Grey Area cara murah , maknanya tanpa pengunaan gold yang banyak.

Ok kali ni jom!~ bersama nish menjelajah oasis Travian T4 yang menyediakan ALAM :
TIKUS , LABAH-LABAH , ULAR , KELAWAR , BABI LIAR , SERIGALA , BERUANG , BUAYA , HARIMAU dan GAJAH.




Kali ni kiter sembang camne nak jadi penternak gajah yang berjaya dan menda ni nish dah cuba dan berjaya :D


TERIMAKASIH kat abang LYN yang sudi mengajar nish camne nak menternak gajah ni.


Nak tau lebih lanjut? :) click kat bawah

Saturday, 21 January 2012

ISTILAH dalam TRAVIAN - SWEEPER

Sembang pasal Travian ni memang tak akan abis2
yer la~ kan.. 
semua dengan pendapat memasing .. strategy memasing
 
Kali ini Nish sekadar berkongsi apa yang nis tau .. dari apa yang nis dapat selama bertravian ni

Teringat masa mula-mula dulu.. banyak berabis masa kat PANDUAN .. tapi ader gak yang xde kat ctu..

Dan untuk yang baru nak berjinak ngan TRAVIAN ni.. Jom!!~ bersama-sama nish :)

Click kat gambar untuk melihat lebih jelas :





  Antara ISLTILAH yang sering d gunakan :


SWEEPER - yang ni lebihkurang macam PENYAPU. Tukang sapu troops defend dalam kampung yang hendak di serang tu.

Maknanya Sweeper ni tukang clear defend musuh. Troops yang terawal di hantar dalam satu2 serangan.

Troops Sweeper ni adalah askar serangan (offense troops) tanpa bawak cata

Kalo nak best lagi , sapu guna vacuum hehehe .. 

Berbeza ngan Sweeper di atas tadi yang hanya hantar offense troops sahaja ..
Sweep guna "vacuum" ni askar penyerang yang membawa Ram / Pelantak
Haa~ lagi bersih kan? :D 

Sweep cara bawa Ram / Pelantak ni lebih berkesan dan terbaik untuk mengurangkan kadar kematian askar2 atau waves serangan  yang akan masuk seterusnya.

Puak terbaik di jadikan Sweeper adalah puak TEUTON. Ram / Pelantak Teuton adalah yang terkuat untuk memusnah kan mana2 tembok.




Terimakasih kat abang NADL33H kerna bagi idea untuk mengupas tentang istilah ni.

Dan setinggi penghargaan kat abang WHATEVER sebab sudi berkongsi ilmu .. Terimakasih bang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...